SELAMAT BERCUTI

09:47 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (1)

1. seperti tajuk di atas, itulah dia..

2. diharap percutian masing-masing membawa seribu makna pada diri kita.

3. pada yang selalu alpa dan leka, inilah masanya untuk melipatgandakan kealpaan itu.. double up your ignorance.. jangan takut.. alasan tetap ada jika dicari..

4. pada yang merasa berdosa pada keluarga, masa inilah yang paling sesuai untuk berbincang bersama, mengaku salah dan silap kita pada mereka..

5. jika ditanya keluarga kita betapa sayangnya mereka pada kita, sudah tentu tidak berbelah bagi..

6. jadi, luangkan masa sepenuhnya bersama mereka.. sayangilah mereka.. jagalah mereka apabila kita sudah mampu di kemudian hari..

7. janganlah kemampuan itu dilihat sebagai kemewahan yang bakal menjerumuskan diri kita dari menunaikan tanggungjawab kita sebagai seorang anak yang soleh..

8. ingatlah bin atau binti kita.. jangan sekadar tahu tapi tidak ambil peduli.. mereka masih menunggu.. pulanglah..

bawaku pulang.. bawaku pulang.. bawaku pulanggggggg....!!!! oh.. oh..

PEPERIKSAAN

07:40 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (2)

1. hari ini bermulalah peperiksaan bagi sekolah aku..

2. peperiksaan ini 3 hari, sehingga hari jumaat.. macam x ada kerja kan?

3. jangan silap.. sebenarnya ia tidak seperti yang disangka..

4. relief menunggu untuk diisi, kebosanan menguasai diri.. akibat dari itu, aku mesti nak buat apa-apa aktiviti..

5. tapi aku bukan soalnya, aku membayangkan apa yang akan berlaku pada si barai dan si bangkai kerana peperiksaan juga berlangsung dalam hari yang sama..

6. apakah GAME menjadi sandaran ketika bosan? ataupun kerja yang tertangguh mula disiapkan? atau sekadar tidak ambil peduli?

lagi-lagi GAME.. kerumun mangsa rosak..

HUKUMAN

12:35 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (0)

1. im still referring to the previous event..

2. kejadian yang lalu sebenarnya, walaupun aku ni dikira suke bercakap tentang events yang menarik seperti dalam post-post yang lalu, sebenarnya lebih kepada peringatan untuk diri sendiri.

3. yang penting, kita semua sedar akan diri masing-masing dan jangan cuba lakukan kesilapan yang sama.

4. yang penting dalam diri kita ini sebenarnya jangan sesuka hati menghukum seseorang itu atas kesilapannya yang lalu..

5. kita boleh lihat dengan jelas hari ini sama ada depan mata, dalam TV, suratkhabar ataupun internet..

6. gosip liar pulak bertambah memburukkan lagi keadaan..

7. pendapat jujur aku la, kita seharusnya bersikap positif dengan menerima sebagai pengajaran.. bukan dengan menokok tambah cerita yang ada bertujuan untuk menjatuhkan air muka sesiapapun..

8. jangan bertindak menghukum sesiapa yang kita tak suka caranya, kalau tak suka, tak perlu berkawan dengan orang itu.. ramai lagi kawan yang "sebulu" dengan kita yang boleh dicari..

9. tapi, kalau kita bersikap positif dengan mengakui yang dia itu masih rakan kita, terimalah sebagai rakan kita, sokongan dan dorongan positif perlu diberikan untuk meneruskan hidup selepas itu yang dikira pahit sementara untuk diterima..

10. itulah SIKAP TERBUKA.. sikap yang paling bagus untuk dijadikan contoh buat semua..

11. aku doakan supaya hidup kita sentiasa dipermudahkan atas segala urusan yang kita lakukan..

sebarang pendapat sedia diterima.. terima kasih..

KOMITMEN

12:01 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (1)

1. apa komitmen sebenar seorang guru?

2. bila ditanya soalan itu, aku rase ramai yang tak tahu.. aku pun tak tahu secara spesifik..

3. tapi berdasarkan common sense, memang ramai tahu yang ia satu kerjaya yang memerlukan sedikit usaha untuk menghasilkan produk yang berkualiti..

4. ye lah, kita menhasilkan produk berbentuk manusia, perkara yang diajar pun berasaskan ilmu..

5. aku bukan bercakap soal kelayakan, tapi apa yang harus ada pada diri kita.. salah satu yang penting.. itu sahaja..

6. tapi jika kita lihat ada manusia yang bertindak tidak mengendahkan alam sekeliling.. kehidupan yang berteraskan GAME dan KOMIK mula jadi panduan..

7. harus diingat, GAME itu hobi, KOMIK itu pun hobi.. apa masalah sampai sanggup tak tidur malam, hidup terkontang-kanting kerana hobi?

8. itulah komitmen yang diingat dalam kepala manusia tersebut..

9. selamat menjadi guru yang berwibawa..

lu pikirla sendiri..

PPSMI

10:04 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (2)

1. aku tahu ini isu yang tak patut dipersoalkan sekarang ni.. aku ni dikira berani bukan?

2. akan tetapi, komen yang aku akan utarakan jauh berbeza dengan apa yang dibincangkan orang ramai sekarang ini..

3. ramai tahu PPSMI adalah satu komponen yang dikira mencabar ataupun kompleks untuk diajar..

4. itu salah satu pendapat umum yang aku ambil.. tapi cuba korang kira, kalau PRODUK yang dihasilkan untuk PPSMI ini mempunyai masalah untuk menyiapkan RPH dan main GAME?

5. bukan setakat PPSMI, bahasa apapun tak akan boleh..

6. tapi itulah, PRODUK sesat inilah yang aakan terlepas nanti dek kerana oleh kuasa bapanya yang sangat terkenal itu..

7. ada masalah? telefon sahaja.. settle problem..

8. kan ke best kalau bapak aku pun ada kebolehan mcm tu sekali..

PENDIDIK

09:50 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (1)

1. aku tahu kebelakangan ni ade yang sedang menghadapi masalah besar.

2. pulak masalah tu berpotensi untuk menjejaskan masa depan dia sendiri..

3. tapi itulah, apa yaang kita lihat seperti tiada masalah berlaku, samada dia tak sedar ataupun sengaja untuk tak nak ambil tahu.

4. sebenarnya, jikalau dikaji punca masalah tu, masalah tu telahpun berlaku seminggu sebelumnya.. tapi berjaya ditangkap di luar.. bagi aku, at least berani jugak la sebab sanggup ambil effort sampai ke luar..

5. ni yang dekat dalam kampus ni pulak apa kes? duit xde nak buat kat luar? apa yang dah dibuat denga duit biasiswa kerajaan tu? naik kerete? beli baju mahal? beli mekap canggih2? ada pihak mendakwa perkara sebegini berlaku berkali-kali.. hmm, bagi aku kalo dah berkali-kali memang x hormat pada persekitaran sekeliling la..

apa komen rakan-rakan?

PLANNING

08:42 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (2)

1. hari tu time aku ngah rilek2 aku dikejutkan dengan berita sedih..

2. ada sorang kawan ni rasa sedih gile sebab dia gagal nak bagi instructor dia cakap dia bagus..

3. yang peliknya kegagalan tu berpunca dari diri sendiri..

4. banyak la dia, sebelum observe main game kuat, tak pun sebok memanjan bende yang tak berkait. apa masalahnya?

5. bila dah sampai masa, alasan juga yang dicari..

6. terlepas pandang beberapa perkara dikira tidak logik untuk dijadikan alasan sekiranya perkara itu penting..

7. itulah dia apa yang nak jadi.. so lepas ni amik iktibar la semua termasuk aku sekali.. alasan bukan punca kejayaan..

8. so, mcm mane dengan partner dia? aku pun tak tahu..

jadikanlah dia sebagai misteri..

INTERNET

10:47 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (1)

1. korang rasa internet mana lagi laju?

2. aku rasa streamx kot..

3. sekarang ni aku pakai maxis. far better la dari yang aku expect pakai celcom.. masa aku pinjam celcom si pemalas buat RPH tu, mmg lembab celcom dia..

4. pakai maxis ni ok pulak.. lokasi sama, tempat sama, masa sama..

5. bila ditanya kawan aku yang pakai celcom, diorang cakap ok jek..

6. setakat ni aku dah dapat rumuskan internet yang aku pinjam tu memang bodo, bengap, lembab, lahanat, suka menipu dan pemalas macam tuannya!

7. apa komen rakan-rakan?

TRAVIAN

10:42 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (1)

1. aku rasa ramai orang dah tau travian ni apa.. iklan dia kat internet pun selalu kita nampak - "binakan kampung anda sekarang!"

2. aku ada dijemput untuk main. mula-mula memang aku tolak. lepas tu aku try jugak main. lepas tu terus sangkut ngan game ni.

3. yang peliknya game ni komitmen dia tak anyak. hanya 10-15 minit je setiap login. tapi travian ni memang pandai. walaupun kita login ni kejap je, tapi kita tentu akan login lebih dari sekali sehari.

4. memula tu aku x kisah sangat. tapi ada satu lagi kelebihan game ni, orang yang main pakai DUIT memang bole maju betul dalam game ni.. asalnya gaame ni percuma. untuk dapat keistimewaan tertentu, kene la keluar duit..

5. tulah dia.. memang x adil.. dasar game lahanat..

6. lepas ni aku nak main bodo-bodo je.. mampos a.. malas aku nak komited.. nak main cheat code x bole, apa pun x bole.. mmg haram la game ni..

7. korang tengok la sendiri.. apa yang game buat pada kita.. mmg game ni bole dikatakan merosakkan kalau melampau.. silap-silap kehidupaan pun macam watak dalam game..

renungkanlah....

PENILAIAN

08:04 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (2)

1. bila kita nak menilai sesuatu, kita kenalah tengok dulu apa yang nak dinilai..

2. bila penilaian kita diperkatakan silap, akan ada pihak yang mempertikai nanti..

3. bila nak dirujuk semula, mulalah timbul isu-isu lain yang tak berkait langsung dengan apa yang sedang dibincangkan..

4. sungguh pelik, mengapa penilaian yang dikatakan bagus, akan tetapi hanya sekadar lisan? mengapa tidak dibuktikan di atas kertas?

5. bila difikirkan perkara ini, aku rasa lebih baik untuk tunggu dan lihat je..

6. tapi aku ada satu persoalan, kalau hilang RPH, bagaimana penialain itu hendak dijalankan?

kita tunggu dan lihat sajalah..

ALASAN

07:58 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (0)

1. aku cukup terkilan dengan apa yang berlaku pada manusia yang tak bertanggungjawab ni..

2. mula-mula RPH hilang, lepas tu mulalah nak cakap yang penat menyalin RPH yang baru..

3. yang lebih melucukan, benarkah dia ini ada menyiapkan rekod didalam RPH yang dulu? berdasarkan rakan-rakan lain, cuma ruang kosong saja dalam RPH itu..

4. sekarang rasanya semua orang sudah tau yang mentornya mula naik angin..

5. kita lihat drama seterusnya.. apakah "budak" ini tahu bagaimana nak menyelesaikan masalah yang berlaku dengan isu dan alasan yang baru..

6. oh ya, jangan bagitahu bapa dia, nanti dah "confirm" bapa dia nak no tel mentor dia saja.. bukan nak marah anak sendiri..

wait and see..

Johor Bahru

22:08 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (3)

1. tadi aku baru lepas pegi makan.. ade la satu nama kedai tu..

2. aku order x la berape banyak, tapi aku rase harga die mmg mahal la..

3. aku dah bosan dah makan kat JB ni.. slalu mahal je.. gile ke ape.. ingat aku ni anak menteri ke ape? poket pun bukannye berisi sangat..

4. ni mungkin sebab orang singapore la ni lebih2 datang sini belanje macam2.. mmg la currency diorang lagi tinggi..

5. bile harga dah jadi mahal ni mulalah aku jadi x rasional.. aku harap orang singapore ni shopping je la kat negara korang.. gi la rancakkan ekonomi kt negara sendiri.. x perlu pandang rendah dengan mengatakan negara ni sangat murah serba-serbi..

6. lepas ni jangan la pulak ade pihak yang sesuka hati mengatekan aku ni bersikap berat sebelah.. ni pandangan aku selepas aku mendapati belanje aku kat sini jauh lebih mahal dari KL..

7. apa komen rakan-rakan?

GAME

16:26 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (0)

1. ramai yang bertanya kepada saya apakah itu game..

2. terus terang saya berkata "game itu satu permainan".

3. tapi bagaimanakah dengan orang yang menyifatkan game itu adalah satu kehidupan?

4. apakah dengan tidak bermain game maka tiada makna untuk hidup lagi?

5. namun begitu, saya tetap berbangga dengan makhluk tersebut kerana sentiasa bermain game..

6. mungkin pada pendapatnya game itu adalah satu sukan..

7. tetapi tiada maknanya jika sukan itu hanyalah dimainkan di depan monitor komputer sahaja..

8. maka dengan insan begini, adakah kita akan berjaya membangunkan modal insan seperti yang telah dirancang oleh pemimpin kita?

9. habislah segalanya.. kerana game, masyarakat bangun lewat, kemudian tengok kartun, kemudian ponteng kuliah, kemudian ulang peperiksaan (nampak macam x ulang), kemudian x buat RPH, kemudian hilang RPH, dan seterusnya..

10. itulah sikap yang ada pada diri seorang yang sentiasa bermewah dengan apa yang ada.. renungkanlah..

Pengalaman Menyeronokkan

16:17 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (1)

pengalaman mendewasakan kita.. bagaimana pula dengan pengalaman yang memperbudakkan kita? apakah sebenarnya pengalaman yang ditempuhi?
- hari ini katanya SIBUK
- hari esok katanya MALASHH
- hari lusa katanya HILANG
- hari tulat katanya PENING KEPALA

apakah hari berikutnya katanya MAUT?

apa pula alasan berikutnya ya.. kita lihat sama-sama..

Dari Kawan kepada Kawan (Pengenalan)

15:40 / Diutarakan oleh Mohd Khairul Aizuddin / pemikiran bernas dari masyarakat (1)

Inilah blog pertama aku. Kepada kawan mahupun lawan aku, silalah komen apa2 yang korang rasakan patut.. Blog aku ni hanya bermakna untuk orang yang tahu sedikit sebanyak tentang diri aku dan rakan2 aku.. Blog ini juga turut bermakna untuk sesiapa sahaja yang mempunyai kebolehan mencari maksud tersirat yang telah dipelajari di sekolah menengah..

harus diingatkan segala apa yang ditulis dalam blog ini tiada kaitan langsung dengan yang hidup mahupu yang telah menginggal dunia.. blog ini ditulis dengan tujuan untuk memberi galakkan kepada rakan sebaya supaya memperbanyakkan lagi penulisan mahupun karut-marut hanya sekadar hiburan untuk bacaan bersama..